Het laatste nieuws van de LEUKSTE uitgeverij in De Langstraat

Help ons met ons nieuwe boek!

Nog dit jaar brengen we een nieuw boek over Waalwijk uit. Daarin komen allerlei facetten van Waalwijk in verleden en heden aan bod. Met heel veel mooie foto’s, oud en nieuw.
We hopen ook dit keer weer lokale bedrijven bereid te vinden om ons een steuntje in de rug te geven. Dat kan op een bijzondere manier: door een eigen advertentie van vroeger en een van nu in het boek te plaatsen. Die advertenties sluiten perfect aan bij het thema van het boek.
Interesse? Neem gerust contact op! Onze voorzitter Sjaak Koolen geeft graag meer informatie. Hij is te bereiken via directie@uitgeverijbaardenkale.nl.

En ja, de burgemeester van Waalwijk staat ook in het boek!

burgemeester

GMHK en Wollukse praot

Het mag dan stil zijn rond onze uitgeverij, twee van de bestuursleden van stichting Uitgeverij Baard & Kale zijn uiterst actief. Luuk Aarts met het tijdelijke museum voor hedendaagse Waalwijks kunst in Waalwijk: GMHK. En En onze vormgeefster Chantal Berber heeft het pas verschenen boek Wollukse praot vormgegeven.

76751668_2467738929969962_8869348980840988672_n

'Uniek mooi'

Een bekende Waalwijker liet ons vanavond weten De Sjaak 2 'uniek mooi' te vinden. 'En dan heb ik nog niet eens alle verhalen gelezen.' Van zijn compliment zijn we een beetje verlegen geworden, maar vooral heel blij. Ook leuk: de meeste mensen die De SJaak gezien hebben noemen het tijdschrift een ’boek’. Dat zal met de dikte te maken hebben - 128 pagina’s of met de zwaarte (850 gram).

Aimée de Jongh op Lesbos

De oud-Waalwijkse striptekenares Aimee De Jongh (29) ging eerder dit jaar met twee collega's naar het Griekse Lesbos om daar in een opvangkamp voor vluchtelingen te kijken en te werken. Ze brachten al schetsend en tekenend het lot van de ontheemden in beeld. Thuis werkten ze die tekeningen uit. NRC publiceerde de strips van Aimee De Jongh en Mei-Li Nieuwland deels in de uitgave van het afgelopen weekeinde. De Standaard deed dat al eerder met het werk van hun Belgische collega Judith Vanistendael. De volledige strip van Aimée De Jongh is op de website van NRC te bekijken. Aangrijpend. Aanbevolen. image

De ontmoeting

Het beeld De ontmoeting van de bekende Waalwijkse kunstenaar Wim Suermondt dat in winkelcentrum De Els stond en daar vanwege de verbouwing is verwijderd, is veilig gesteld bij een bestuurslid van de winkeliersvereniging. Het wacht op een mooi nieuw plekje in Waalwijk. Het beeld is in 1976 door V&D geschonken aan 'de Waalwijkse burgerij' vanwege de opening van de Vendet in De Els.

De erfenis van Wim Suermondt

Wat krijgen we nou, daar in Waalwijk. Op een sokkel in winkelcentrum De Els stond het kunstwerk De Ontmoeting. Het is in 1976 gemaakt door de belangrijkste naoorlogse Waalwijkse kunstenaar: Wim Suermondt. Origineel in cortenstaal uitgevoerd en donker van kleur. Later voorzien van een verguld laagje. Het kunstwerk is weg en de sokkel ervan is inmiddels grotendeels vernield.
En dan te weten dat het huis en atelier van deze kunstenaar, ook leraar kunstzinnige vorming aan het Dr. Mollercollege en grondlegger van Centrum voor de kunsten De Terp (nu Kunstencentrum Waalwijk), onlangs zijn gesloopt.
En wat gaat er gebeuren met het kunstwerk van Suermondt aan De Werft in Kaatsheuvel?
Hebben we misschien gemist dat er ergens een afspraak is gemaakt om dit jaar de kunst van Suermondt naar de gallemiezen te helpen???

Zo was het kunstwerk De ontmoeting. (foto Salha)
image

Zo werd het na een spuitbeurt (foto Luuk Aarts)
image

En zo is het nu (foto Luuk Aarts)
image