Johan van Grinsven: ruim 36 jaar journalist

Over journalistiek, jukeboxen en Waalwijk

Johan van Grinsven (bouwjaar 1958) is een geboren en getogen Tilburger. Hij is gediplomeerd onderwijzer en gediplomeerd journalist. Voor het Brabants Dagblad vervulde hij in ruim dertig jaar een veelheid aan functies, zoals stadsverslaggever, reisredacteur, politieverslaggever en jongerenredacteur. Met groot plezier werkte hij veertien jaar voor het Brabants Dagblad in De Langstraat. Na de sluiting van het kantoor in Waalwijk verkaste Johan naar de redactie in Tilburg, waar hij onderwijsredacteur werd om twee jaar later een transfer te maken naar Den Bosch waar hij zijn specialisme korte tijd hield. Daarna schoof hij weer door naar een regioredactie: de Meierij.

Zijn eerste boek werd uitgegeven in 1989: 'Het jukeboxvirus, de geschiedenis van de jukebox in Nederland' (Uitgeverij Van de Moosdijk, Someren). In 2009 verscheen 'Stan Storimans - Oog op de wereld' en in 2010 'Van herberg tot leescafé - Een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk'. In datzelfde jaar verscheen 'Venster op Waalwijk - Een historische canon in dertig verhalen', waaraan Johan als schrijver, eindredacteur en lid van de projectgroep heeft meegewerkt.

Johan is mede-oprichter en lid van het schrijverscollectief-met-een-knipoog De Gevulde Heren (voorheen Bananenijs). Dit bracht vanaf 1980 diverse dichtbundels (zoals 'Poëzie tegen J. R. Ewing') en een tijdschrift uit in Tilburg en omgeving.

Johan heeft ook een eigen website: www.johanvangrinsven.nl

  • DEBUUT ALS AUTEUR 1989

    Het jukebox virus

    De geschiedenis van de jukebox in Nederland'. Uitgeverij: Van de Moosdijk Collectors Books. Vormgeving: Peer van der Kruis. ISBN 90-800254-3-7. Oplage: 3.000 stuks
    Dit boek heb ik in 1988-1989 gemaakt op verzoek van Van de Moosdijk Collectors Books in Someren. Ik beschrijf in het kort de historie van de jukebox en uitgebreid de geschiedenis van deze muziekautomaat in Nederland. Aan dit boek heb ik ruim een half jaar gewerkt, ruim dertig mensen geïnterviewd en stapels documentatie doorgenomen. Het jukebox virus kreeg veel media-aandacht, mede omdat voor het eerst de historie van deze muziekmachine in Nederland werd beschreven. Publicaties verschenen onder meer in AD, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Het Nieuwsblad; Veronica Radio bracht een uitgebreid item over het boek, dat in 1989 verscheen.
  • AUTEUR 2009

    Oog op de wereld

    Titel: Stan Storimans - Oog op de wereld. Uitgever: Pix4Profs. Vormgeving: Sandra Bovendeaard - Designcombination. Eindredactie: Marieke van Middelkoop. Druk: Gianotten Tilburg. ISBN: 9789460320019. Prijs: 19,95 euro
    De gerenommeerde nieuwscameraman Stan Storimans uit Goirle zou in 2009 ondanks zijn jonge leeftijd van - dan - 40 jaar, toch al 25 jaar in het vak zitten. Hij wilde zijn verhalen vertellen en uitgeven in een boek. Verhalen over de oorlogsgebieden waarin hij gewerkt had, over de nasleep van natuurrampen die hij filmde en over bejubelde sportprestaties. Stan zou daar frank en vrij over verhalen. 'Om die harde schijf in mijn hoofd leeg te maken', gaf hij onder meer als argument. Begin april 2008 schoof ik voor het eerst bij hem in Goirle aan de keukentafel aan. Het zouden, voor zover onze agenda's het toelieten, wekelijkse ontmoetingen worden. Het boek vorderde gestaag. Tot de fatale 12e augustus 2008... RTL-cameraman Stan Storimans kwam die dinsdag om het leven in de Georgische stad Gori. De Goirlenaar was in Georgië om samen met RTL-correspondent Jeroen Akkermans verslag te doen van de oorlog tussen Georgië en Rusland.
    Het boek 'Stan Storimans - Oog op de wereld' is toch uitgekomen, mede op verzoek van de vrouw van Stan, Marjolein Storimans-Verhulst, en de naaste familie. In 'Oog op de wereld' vertelt Stan Storimans openhartig over zijn belevenissen 'op reportage'. Die zijn vaak schokkend, maar kunnen ook zeer ontroeren.
    Na de dood van Stan hield het boek zoveel mogelijk de originele opzet: verhalen van Stan over zijn ervaringen en het vak. Collega's van Stan vullen op indringende wijze diens verhalen aan. Bijdragen leveren onder anderen Jeroen Akkermans, Jaap van Deurzen, Bart Hettema, Betty Glas, Peter van der Maat, Marcel Maijer en Conny Mus. Ook is in het boek te lezen wat er gebeurde op de 12e augustus in het Georgische Gori en daarna...
  • PRODUCTIE EINDREDACTEUR 2009

    De reünie

    De reünie en vijftig andere columns van Sjaak Koolen. Auteur: Sjaak Koolen. Eindredactie: Johan van Grinsven. Vormgeving: Sandra van de Laar. Uitgever: Brabants Dagblad. ISBN: 978-90-9024917-9. Prijs: 8,95 euro. Het boekje is helaas uitverkocht.
    De eerste lezers van het Brabant Dagblad verschenen op 25 november 2009 zo'n 45 minuten voor aanvang van de voorstelling in de bibliotheek van Waalwijk. Ze wilden geen minuut missen van de presentatie van het boekje 'De reünie en vijftig andere columns van Sjaak Koolen' én op de eerste rang zitten. Het geeft de populariteit van mijn ervaren collega begenadigd columnist aan.
    Binnen vijf weken nadat wij samen het plan hadden gelanceerd om een selectie van zijn veelgelezen zaterdagse columns uit te geven, was dat boekje ook klaar, gedrukt en wel. Dat huzarenstukje werd geklaard dankzij een groepje fanatieke collega's van het Brabants Dagblad.
    De reünie bevat columns van Sjaak Koolen uit de periode 1998-2009. Het boekje is niet alleen leuk om te lezen, het geeft ook nog eens een aardig tijdsbeeld van De Langstraat in die periode. De eerste oplage van 'De reünie' bedroeg een voorzichtige 250 stuks. Die eerste druk was in een vloek en een zucht uitverkocht. En ook een tweede oplage van 250 stuks ging als warme broodjes over de toonbank.
    Op de presentatie in de bieb van Waalwijk kwamen 85 mensen af, lezers, collega's en andere belangstellenden. Voor één keer werden de rollen omgedraaid en werd Sjaak geïnterviewd door burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk. Ook las Sjaak voor uit eigen werk en beantwoordde hij vragen van het publiek. Dat laatste onderdeel werd een kleine one-man-show.
    Met groot plezier heb ik het uitgeven van dit boekje gecoördineerd en de presentatieavond georganiseerd. De vormgeving nam Sandra van de Laar voor haar rekening, de foto's zijn van de hand van Patrick Guitjens, Frank Trommelen en Albert van den Boomen, technische ondersteuning was er van Eric Degen, het voorwoord verzorgde hoofdredacteur Annemieke Besseling en de technische kant van productie en promotie was in goede handen van Frank van Kempen. Adjunct-hoofdredacteur Ton Rooms zorgde dat het project doorgang kon vinden.
  • AUTEUR 2010

    Van herberg tot leescafé

    Titel: Van herberg tot leescafé - een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk. Vormgeving: Marja van de Ven. Uitgegeven door Bibliotheken Waalwijk. Gelegenheid: Afscheid directeur Dini de Kort en fusie met Bibliotheken Midden-Brabant Tilburg. Verschenen in januari 2010, als relatiegeschenk. Oplage: 500 stuks
    Bibliotheken Waalwijk fuseerde in 2010 met Bibliotheek Midden-Brabant. Daarin zag directeur Dini de Kort van de drie bibliotheken in de gemeente Waalwijk een goed moment om, na een dienstverband in Waalwijk dat ruim twintig jaar duurde, te vertrekken. Die twee gelegenheden - de fusie en het vertrek van Dini de Kort - wilden enkele bibliotheek-medewerkers niet zomaar voorbij laten gaan. Hun idee: laten we een boekje maken over de geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk en dat als relatiegeschenk aanbieden bij het afscheid van Dini de Kort. De initiatiefnemers Rianne de Bie, Hetty van Doesburg en Anneke Laros vroegen mij de tekst te schrijven en mijn collega Marja van de Ven het boekje vorm te geven. Mijn collega Sjaak Koolen verzorgde de eindredactie. Samen hebben we in enkele maanden die klus geklaard. Er staan prachtige foto's in van Leo de Kort en Frank Trommelen en heel bijzonder oud beeldmateriaal, afkomstig van Gemeentearchief Waalwijk (onovertroffen is trouwens de service en belangeloze medewerking van de medewerkers van dit archief!).
    Het boekje verscheen dankzij enkele sponsoren in een oplage van vijfhonderd stuks, inclusief een luisterboek-versie.
    image
  • CO-AUTEUR EINDREDACTEUR STUURGROEPLID 2010

    Venster op Waalwijk

    Titel: Venster op Waalwijk - een historische canon in dertig verhalen. Auteurs: Leon Baaten, Mariska Heijmans, Nol Kleijngeld, Sjaak Koolen, Rien Visser, Ton de Groot, Johan van Grinsven, e.a. Eindredactie: Sjaak Koolen en Johan van Grinsven. Vormgeving: Marja van de Ven. Uitgegeven door Gemeentearchief Waalwijk. Verschenen in november 2010. Oplage: 3.000 stuks. Prijs: 10 euro. ISBN 978-90-8005557-2-8.
    Eerste exemplaar 'Venster op Waalwijk'
    WAALWIJK - Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk nam zelf het initiatief voor de historische canon van 'zijn' gemeente. Dus het is logisch dat het eerste exemplaar van het historische boek 'Venster op Waalwijk' ook aan hem wordt uitgereikt. Dat gebeurt op donderdag 25 november.
    In dertig verhalen en met veel foto's geïllustreerd wordt in het boek de geschiedenis van Waalwijk belicht. 'Venster op Waalwijk' is gemaakt onder regie van gemeentearchivaris Mariska Heijmans. Zij heeft gezorgd dat het boek geen taaie kost bevat, maar leesbare verhalen over 'hoe Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik de huidige gemeente Waalwijk zijn geworden'. Het boek is bedoeld voor mensen die in Waalwijk wonen, werken of recreëren. Als extraatje bevat het boek een fietsroute langs bezienswaardigheden in de gemeente Waalwijk.
    Aan 'Venster op Waalwijk' hebben twintig auteurs meegewerkt, waaronder Kleijngeld en Heijmans, en lokale heemkundigen en auteurs als Leon Baaten, Rien Visser, Ton de Groot, Jack Didden en Piet de Jongh. Ook redacteuren Sjaak Koolen en Johan van Grinsven van het Brabants Dagblad hebben bijdragen geleverd, net als de Waalwijkse fotograaf Frank Trommelen. Plaatsgenote Marja van de Ven tekende voor de vormgeving.
    De voor iedereen toegankelijke presentatie van deze uitgave heeft op 25 november plaats, tussen 13.00 en 14.30 uur in de bibliotheek van Waalwijk. Vanaf vrijdag 26 november is 'Venster op Waalwijk' voor 10 euro te koop in boekhandels Plantage Books & More en The Read Shop in Waalwijk en de bibliotheken in Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik.
    Uit: Brabants Dagblad, maandag 22 november 2010
    'Venster op Waalwijk' is grote hit in lokale boekhandels
    WAALWIJK - Het boek 'Venster op Waalwijk - Een historische canon in dertig verhalen' is een verkoophit. Met afstand is de onlangs verschenen uitgave over verleden en heden van Waalwijk de best verkochte titel in de lokale boekhandels.
    Het boek is onder meer gesponsord door de gemeente Waalwijk. Van de oplage van 3.000 stuks gaan er 1.000 naar Waalwijkse scholen. De rest is beschikbaar voor de vrije verkoop. Aan 'Venster op Waalwijk' werkten zo'n twintig schrijvers mee, waaronder burgemeester Nol Kleijngeld, heemkundigen en redacteuren Sjaak Koolen en Johan van Grinsven van het Brabants Dagblad. De foto's in het boek komen uit het Gemeentearchief Waalwijk of zijn gemaakt door de Waalwijkse fotograaf Frank Trommelen. Marja van De Ven uit Waalwijk nam de vormgeving voor haar rekening. Het boek kost 10 euro en is in de lokale boekhandels te koop.
    Uit: Brabants Dagblad, woensdag 01 december 2010
  • EINDREDACTEUR PRODUCTIE 2012

    Iemand moet het doen

    Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen. 72 pagina's. Foto's: Luuk Aarts en Frank Trommelen. Vormgeving: Chantal Berber. Uitgeverij Baard & Kale. ISBN 978-90-818246-1-3. Prijs: 8,95 euro. Oplage: 1.600 stuks
    Een verzameling van de veelgelezen en veelgeprezen zaterdagse columns van journalist Sjaak Koolen van het Brabants Dagblad bevat het nieuwe boekje 'Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen'. Dat is verschenen op 28 november 2012. In het boekje staan in totaal vijftig columns van Sjaak Koolen, die als geen ander het kleine groot en het grote klein kan maken. Relativeren is zijn tweede natuur. En ook is Sjaak een virtuoos in het verbinden van zijn eigen ervaringen of herinneringen met de actualiteit. Humor is een vast ingrediënt in de columns van Sjaak.
    De titel Iemand moet het doen is gekozen omdat de column met dezelfde titel nog meer opschudding heeft veroorzaakt dan de andere schrijfsels van de Waalwijkse journalist. Iemand moet het doen heeft uiteindelijk geleid tot het mega-evenement Kersthuis Waalwijk, dat van 13 tot en met 16 december plaats had in het centrum van Waalwijk en 125.000 euro opbracht voor twee lokale goede doelen: hospice Francinus de Wind en Toon Hermans Huis.
    De columns zijn eerder verschenen in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad, in de periode eind 2009 tot eind 2012. Maar er is een uitzondering: de column 'Iemand moest het doen' is speciaal voor dit boekje geschreven en nog niet eerder gepubliceerd.
    Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen is een handzaam boekje van 72 pagina's. Het boekje bevat prachtige foto's van de Waalwijkse topfotografen Luuk Aarts en Frank Trommelen; zij laten een heel andere kant van deze regio zien. Voor de vormgeving tekende grafisch ontwerpster Chantal Berber uit Waalwijk.
    Het boekje is in eigen beheer uitgegeven. Het Brabants Dagblad stond hiervoor de rechten af. Alle betrokkenen werkten belangeloos mee aan de totstandkoming van het boekje. Dankzij sponsoring kon de hele opbrengst van het boek naar Kersthuis Waalwijk gaan.
  • AUTEUR EINDREDACTEUR PRODUCTIE 2015

    De Sjaak

    De Sjaak is een dik, glanzend tijdschrift (met de allure van een boek) over Waalwijk. Gemaakt door Uitgeverij Baard & Kale, de leukste uitgeverij van De Langstraat. Met interviews, reportages, columns, een fotoserie en veel meer. Teksten: Sjaak Koolen en Johan van Grinsven, foto’s: Luuk Aarts, vormgeving: Chantal Berber. Oplage: duizend stuks. Prijs: 8,95 euro. Klik hier voor meer informatie.
  • EINDREDACTEUR 2016

    Niemand deed het

    Titel: Niemand deed het en 49 andere columns van Sjaak Koolen. Auteur: Sjaak Koolen. Eindredactie: Sjaak Koolen en Johan van Grinsven. Vormgeving: Chantal Berber. Foto’s Luuk Aarts. ISBN 978-90-818246-3-7. Tachtig pagina’s. Prijs; 8,95 euro. Te koop in Waalwijk bij The Read Shop in winkelcentrum De Els. Uitgeverij Baard & Kale.
    'Niemand deed het en 49 andere columns van Sjaak Koolen.' Zo heet de derde columnbundel van Sjaak Koolen. Het is een bloemlezing van de zaterdagse columns die Sjaak Koolen (64) in de periode 2013-2016 schreef voor de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. Inclusief zijn allerlaatste column ooit voor Brabants Dagblad.
    Het boekje bevat ook zo'n twintig sfeervolle foto's van de Waalwijkse fotograaf Luuk Aarts. De vormgeving is van Chantal Berber. Het boekje wordt uitgegeven door Uitgeverij Baard & Kale, de leukste uitgeverij in De Langstraat
    Dankzij enkele gulle sponsors kan de hele opbrengst van dit boekje naar Kersthuis 2016 gaan en dus naar twee goede doelen: het Inloophuis en hospice Francinus de Wind, beide in Waalwijk. Het Brabants Dagblad heeft speciaal voor deze gelegenheid de rechten van de columns om niet vrijgegeven.

Meer over ’Oog op de wereld’

Stacks Image 523

Storimans filmde alsof hij naar de televisie keek

door Rik Goverde

TILBURG - Nooit een seconde stilgestaan bij een deadline. Nooit verwacht dat hij het boek Stan Storimans Oog op de Wereld onder tijdsdruk zou moeten schrijven. "Het moest een soort relatiegeschenk worden, een kijkje in de keuken van de tv-journalistiek. Met misschien een paar honderd exemplaren voor de vrije verkoop", zegt Brabants Dagblad-journalist Johan van Grinsven (50).

De Goirlese Storimans vroeg Van Grinsven begin maart vorig jaar om zijn belevenissen als cameraman op te tekenen. "We spraken sinds april elke maandagavond af, als de agenda's het toelieten. Opnameapparaatje aan, en Stan maar vertellen. Hij dacht in beelden, maar was ook een begenadigd verteller. Aanvankelijk vertelde hij de verhalen alsof hij op een verjaardagsfeestje was. Maar dat vond ik niet genoeg. Het moest geen spannend jongensboek worden. Ik wilde weten wat hij dacht, toen hij zijn beelden maakte. Hoe ver je kunt gaan met beeld. De gesprekken werden dieper, hij kreeg er steeds meer lol in."

Tot 12 augustus 2008, de dag dat de geboren Tilburger Stan Storimans door een clusterbom overleed in de Georgische stad Gori. Toen werd het boek, die verhalen die voor alles een document voor zijn kinderen moesten worden, ineens wereldnieuws. "We hebben er niet bij stilgestaan dat zoiets kon gebeuren. Is dat raar, naïef, als je iemand interviewt met zo'n vak? Hij vertelde over een zwaar ongeluk dat hij kreeg op weg naar de begrafenis van Diana. Hij had pistolen op zijn hoofd gehad, was negen keer in Afghanistan geweest. Toen hij was gestorven, heb ik alle interviews nog eens nageluisterd. Een bizarre ervaring."

Collega’s
Na Storimans dood was al snel duidelijk dat het boek er toch zou komen. En dat het in de winkel moest liggen rond 8 januari, de dag dat Storimans veertig zou worden, in het jaar dat hij het rustiger aan wilde gaan doen. Omdat het boek pas 'half af' was, wendden Van Grinsven en uitgever Jan Stads (49) zich tot collega's van Storimans. Zonder uitzondering werkten ze mee: Bart Hettema die tientallen reizen met Storimans maakte, Betty Glas die met hem in New Orleans en Sri Lanka was. Marcel Maijer, Jeroen Akkermans, Peter van der Maat, Jaap van Deurzen, Conny Mus vanuit Israel.

De verhalen van Storimans, zijn collega's en de tientallen foto's leveren een intrigerend kijkje op in de wereld van de tv-journalistiek en de gedrevenheid van Storimans zelf. Het is een trip langs de grote gebeurtenissen in de wereld: van Zaïre midden jaren negentig en lijkengeur na de aanslagen in New York tot een patrouille met Nederlandse commando's in Afghanistan, de dood van Diana, lijken en natuurgeweld. Zelf zegt Storimans daarover in het boek: "Als ik film, dan is het alsof ik televisie kijk. (...) Ik heb mensen gefilmd die gemarteld waren, of verkracht, of doodgebombardeerd, gruwelijk vermoord. (...) Dat gaat allemaal zonder probleem met de camera op mijn schouder. Maar ik moet er niet aan denken dat aan te moeten zien zonder camera. Dan zou ik breken."

Gevoelsmens
Het overgrote deel van Storimans' werk bestond uit filmen in Nederland. Bij de Efteling, onwel geworden kinderen in Boekel, de open dag van Vliegbasis Gilze-Rijen. En een quootje halen over een ruzie in onderwijsland. Door de voortijdige dood van Storimans blijven die verhalen in het boek grotendeels onverteld. De trip gaat langs het rondhangen in internationale hotels, de lompheid waarmee Storimans zich letterlijk en figuurlijk breed maakte ('En nou ophoeren') om het juiste shot te krijgen, langs irritante KNVB-voorlichters, langs het koningshuis. Toen Storimans eens wachtte tot zijn collega's klaar waren met het filmen van prins Bernhard en toen zelf uitgebreid begon te filmen, zei de prins: 'Als deze man noe niet weg gaat, schtomp ik hem in zain boik.'

Van Grinsven zat in Zwitserland, toen hij hoorde dat Storimans was overleden. Hij kortte zijn vakantie in en toog aan het werk met wat hij had. De collega's van Storimans en zijn vrouw vulden de gaten in en vertelden hun verhalen. "Stan was een gedreven cameraman, maar ook een gevoelsmens. Toen hij in Sri Lanka was na de tsunami, zag hij een man voordringen toen er voedsel aan kinderen en vrouwen werd uitgedeeld. Die heeft Stan er tussenuit getrokken." Maar een man die met autobanden om zijn nek in brand werd gestoken, filmde hij wel. Van Grinsven: "Als we het over dat soort dingen hadden, zei Stan: 'Daar heb ik thuis nog vaak aan gedacht'. Dat was een reden voor het boek. Hij wilde die beelden niet kwijt, maar hij wilde zich er ook niet mee belasten. Hij vertelde het van zich af, en ik schreef het op."

Stan Storimans Oog op de Wereld, ligt vanaf 10 januari in de winkels, 19,95 euro.


Johan over Oog op de wereld, een interview door Hannelore Struijs voor BDTV.

Twee persprijzen

Voor mijn werk als toerismeredacteur heb ik twee prijzen gewonnen: de Silver Goose Award (van het Canadese toerismebureau in Nederland) en de Persprijs Toerisme (voor de beste toerismeredactie van het land).
Vakbroeders

Auteurs causeurs

Voor het Brabants Dagblad had Johan in de loop van veertien jaar al diverse keren gesproken met Waalwijker Toon Gouda en over hem geschreven. Het was desonadanks een groot plezier om de aimabele auteur, dichter, kunstliefhebber, aanjager en Waalwijk-kenner nog eens uitgebreid te mogen interviewen voor De Sjaak. Het waren enkele genoegelijke gesprekken die uiteindelijk leidden tot een twaalf pagina’s tellend verhaal in de eerste glossy over Waalwijk.
Op de foto van Alex van Hoorn: Willy en Toon Gouda.
Stacks Image 517