Ik moet zelf lol hebben in het fotograferen

Over foto’s met een ziel

Luuk Aarts is in december 1961 geboren in Waalwijk. Hij is de jongste in een gezin met vier kinderen, allemaal jongens. Zijn ouders hadden een hakkenfabriek aan de Eerste Zeine. Luuk Aarts zat op de Sint Jozefschool, de Michael-mavo en de leao in Waalwijk. Via avondstudies werd hij boekhouder van beroep. Hij werkt op de afdeling financiën van de gemeente Waalwijk. Hij is een van de oprichters van de culturele website www.wolluk.nl.
„Zo werk ik graag: zoeken, proberen, kiezen voor ongewone standpunten. Niet als trucje, maar omdat ik me graag verbaas.”

’Ik moet zelf lol hebben in het fotograferen’

'Hij houdt van mooie dingen. Een mooi schilderij, een mooie stoel, een mooi stripboek. Dus ook van mooie foto's. Maar er moet wel een ziel in zitten. Een mooi plaatje louter om het mooie plaatje, daar heeft Luuk Aarts niks mee. Net zo min als met standaard plaatjes.' Zo begon in 2012 een artikel in het Brabants Dagblad over Luuk Aarts. Hij was gevraagd om zijn eigen visie op De Langstraat te geven in een fotoserie met als titel KIJK.
Vanaf zijn vijftiende jaar fotografeert Luuk heel fanatiek, aangestoken door zijn broer Jack, die professioneel fotograaf is geworden. Luuk volgt diverse cursussen en trekt er vaak met zijn camera op uit. In eerste instantie is dat een Ricoh 500 S meetzoekercamera, later een Nikkormat. Met de opkomst van de digitale camera verwatert zijn passie voor het fotograferen. "De eerste goede digitale camera's waren knetterduur, dat was voor mij niet weggelegd. Ik kocht wel een digitale compacte camera, maar dat was het niet, niet qua kwaliteit en niet wat betreft mogelijkheden. Daardoor bekoelde mijn liefde voor de fotografie. Pas vijf jaar geleden heb ik mijn hobby weer serieus opgepakt."

Racefiets
Luuk gaat vanaf 2009 weer op pad als amateurfotograaf, eerst met een tweedehandse, maar wel professionele Fuji-camera en tegenwoordig met een Nikon-camera en alle toebehoren. De meeste foto's maakt Aarts in die periode in zijn eigen omgeving. "Ik ben altijd graag op pad gegaan in Waalwijk en de regio. Wandelend, op de fiets, de racefiets of de motor. Daardoor ken ik de streek na al die jaren goed, weet ik waar de mooie plekjes zijn en waar de verrassende gezichtspunten."
Dat laatste wordt al snel zijn 'handelsmerk'; Luuk brengt bekende plekken op een bijzondere manier in beeld. "Meestal begin ik met de foto die iedereen maakt. Standaard. Dan ga ik dieper. Ik loop om mijn onderwerp heen en bekijk het van alle kanten. En ik probeer diverse invalshoeken uit. Ik heb bijvoorbeeld voor de website Wolluk.nl de Sint Janskerk in het centrum van Waalwijk gefotografeerd. Ik ben daarvoor een keer of zes naar de kerk geweest om die te fotograferen. De ene keer om details te fotograferen, een andere keer omdat het licht heel anders viel. Zo werk ik graag, zoeken, proberen, kiezen voor ongewone standpunten. Niet als trucje, maar omdat ik me graag verbaas. Zeker, er zit ook wel een moraal in mijn foto's. Ik wil de mensen erop wijzen dat ook hun eigen vertrouwde omgeving voor verwondering en bewondering kan zorgen, als je er maar oog voor hebt. Je moet het mooie, rare, knappe, afwijkende natuurlijk wel willen zien. Maar heel zwaar wil ik dat niet aanzetten, hoor. Mijn grootste drijfveer is nog immer: ik moet zelf lol hebben in het fotograferen."

Burgemeester
De laatste jaren is het op fotogebied hard gegaan voor Luuk. Hij werkt namelijk sinds maart 2012 ook in opdracht. Zijn palet als fotograaf is in de afgelopen jaren verder uitgebreid met evenementen-, studio- en portretfotografie. Een bijzondere, eervolle opdracht was in 2013 jaar het verzorgen van de fotografie voor het boek 'Langstraters' van Nol Kleijngeld, die in het dagelijks leven burgemeester van Waalwijk is. "Dat was erg leuk om te doen. Net als de foto's maken voor het boekje 'Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen'. "


Schoenen in de spotlight 1 & 2

Freek de Jonge, Theo Maassen, Hans Liberg, Roué Verveer, Herman van Veen, Simone Kleinsma, Anne-Wil Blankers, Sanne Wallis de Vries, Jon van Eerd, Freek Bartels, Karin Bloemen en Carry Tefsen. De Waalwijkse fotograaf Luuk Aarts had ze afgelopen jaar allemaal voor zijn camera in zijn zolderstudio aan de Wilhelminastraat. Ook al was dat soms maar amper een minuut. Op verzoek van Theater De Leest maakte Luuk foto’s van bekende artiesten en hun theaterschoenen voor een dubbele jubileumexpositie van De Leest.


Stacks Image 581

Schoenportretten, de oerserie van Luuk Aarts

Het begon met een serie foto’s van bekende en onbekende Waalwijkers en schoenen die voor hen een speciale betekenis hebben. Die reeks werd eind 2015 twee maanden lang tentoongesteld op de Winterdijk in Waalwijk, gedrukt op zeildoek en fraai belicht. De fotoserie inspireerde Theater De Leest in Waalwijk tot een opdracht aan onze fotograaf Luuk Aarts: portretteer vanwege ons twintigjarige bestaan artiesten die in De Leest spelen en hun theaterschoenen. Die serie kreeg de titel ’Schoenen in de spotlight'. Inmiddels heeft Luuk veertig artiesten van naam en faam voor zijn camera gehad. Hun portretten zijn fraai gepresenteerd te zien (geweest) in De Leest.
 • Paul van Loon

  Paul van Loon

 • Ivo Severijns

  Ivo Severijns

 • Femke Rouat-Van der Gouw

  Femke Rouat-Van der Gouw

 • Carine van Vugt

  Carine van Vugt

 • Charles Bergmans

  Charles Bergmans

 • Oscar Holleman

  Oscar Holleman

 • Lynn van Engelen

  Lynn van Engelen

 • Ruben Lekkerkerker

  Ruben Lekkerkerker

 • Lilian Kuijper-Santegoets

  Lilian Kuijper-Santegoets

 • Tijn van der Velden

  Tijn van der Velden

 • Netje Coppens

  Netje Coppens

 • Peter Dupont

  Peter Dupont

 • Roel Aarts

  Roel Aarts

 • Marjo Brok

  Marjo Brok

Bekende Waalwijker
Vanwege zijn bijdragen aan De Sjaak en de buitenexpositie van zijn fotoserie Schoenportretten was Luuk in het najaar van 2015 een veelgevraagde gesprekspartner voor de media. Zo stal hij de show tijdens de live-talkshow Club d’Hivers in Atelier Winterdijk 30b, gaf hij een diepte-interview aan omroep HTR in Heusden en werd over hem geschreven door onder meer het Brabants Dagblad en De Maasroute.
Stacks Image 517