Chantal Berber: denker, doener en ontwerper

Een veelzijdig ontwerpster

Chantal (Schijndel, 1974) woont sinds haar volwassen jaren in Waalwijk. Alweer heel wat jaren met man en drie kinderen. Opgeleid voor de kraam- en bejaardenzorg koos ze impulsief voor een heel andere richting: een creatieve opleiding aan Sint Lucas in Boxtel. Na haar afstuderen - in de specialisatie standbouw - ontwikkelde Chantal zich tot een veelzijdig vormgeefster. Ze werkte bij enkele bedrijven voordat ze in 2007 haar eigen onderneming startte: Tal Grafische Vormgeving. Chantal ontwerpt onder meer logo's en huisstijlen, geeft boeken en jaarverslagen vorm en ontwerpt familiedrukwerk, zoals geboorte- en trouwkaarten. Ze neemt haar opdrachtgevers desgewenst al het werk uit handen, van ontwerp tot en met drukwerk. Onder de naam Stoereprint.nl maakt Chantal bedrukte rompertjes, shirts, muur-, deur- of raamstickers.

’Het is mijn vak maar ook mijn hobby’

"Anderen zeggen dat ze mijn ontwerpen herkennen. Maar eerlijk gezegd zie ik die specifieke signatuur niet zo. Natuurlijk heb ik mijn eigen voorkeuren als het om vormgeving gaat: strak en niet te druk, geen overbodige tierlantijnen en een fris kleurgebruik. Wat ik ook ontwerp, een visitekaartje of een jaarverslag voor een woningcorporatie: het ontwerp moet in balans zijn. En ja, het is echt waar: minder is vaak meer!"
Zelfstandig vormgeefster Chantal Berber uit Waalwijk beoefent haar vak met groot plezier. Daarom zegt ze ook: "Het is mijn vak maar ook mijn hobby." Nee, ook 'kunst' of 'ambacht' als benaming voor haar werk vindt ze te dikdoenerig. Gewoon: vormgeving. Ofwel: wat een opdrachtgever in zijn of haar hoofd heeft, zo goed mogelijk vertalen in een ontwerp. Een ontwerp dat optimaal geschikt is voor de doelgroep. Dus kom in een blaadje voor kinderen niet aanzetten met groene kleuren of met bordeauxrood en een lettertype als Times Roman. Dan kiest een goede vormgever voor een font dat bij kinderen past en sprankelende kleuren.
Chantal laat haar werk zo eenvoudig klinken. Toch komt bij het maken van een ontwerp heel wat kijken. Veel denkwerk ook. "Ik lig er nog net niet wakker van, maar ik denk de hele dag aan een nieuwe opdracht. Pas als ik een paar ideeën heb uitgebroed, ga ik schetsen, uitproberen, wegleggen en later weer oppakken en zoeken naar de juiste elementen. Dan maak ik enkele complete ontwerpen die ik aan een opdrachtgever voorleg; ik hou er namelijk helemaal niet van om mijn keuze op te dringen."


Inspiratie

Wat ze de charme van haar werk vindt? "De creativiteit om steeds weer iets nieuws te kunnen maken en de vrijheid en diversiteit die daar bij horen." Inspiratie vindt Chantal overal om haar heen: tijdschriften, de natuur, op straat of in de kunst. Gaudi en Vincent van Gogh zijn slechts enkele van door haar bewonderde kunstenaars. "Zonder dat ik ooit iets van hen bewust in ontwerpen verwerk hoor. Ik kan gewoon genieten van mooi gemaakte dingen, of het nu een schilderij is, een beeld, een gebouw of een affiche."
Daarentegen kan ze zich ook gruwelijk ergeren aan slechte vormgeving. "Die is er nog te veel. Net zoals de digitale camera van veel mensen ineens een professioneel fotograaf gemaakt schijnt te hebben, zo heeft de computer het vormgeven vergemakkelijkt via allerhande software en van velen vormgevers gemaakt. Maar ik zie elke dag weer zoveel elementaire fouten, in bladen, folders, posters, nieuwsbrieven, schoolkrantjes, noem maar op. Ook vormgeven is een echt vak."


Met z’n vieren hele mooie dingen maken

Chantal werkt al jaren samen met Uitgeverij Baard & Kale en ook met anderen. "Altijd alleen werken is niet leuk, maar steeds in een team werken hoeft voor mij ook niet. Ik houd van de afwisseling, zowel met anderen sparren als alleen werken, in alle rust. Ik heb veel zin om het nieuwe boek van de uitgeverij vorm te geven. Ik vind het leuk dat ik er vanaf het begin bij betrokken ben. Zo kunnen we met z'n vieren van teksten, foto's en vormgeving hele mooie dingen maken."


Vakbroeders
Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk was een van de prominente gasten tijdens de presentatie van De Sjaak bij Atelier Winterdijk 30b. Hij had daar ook een geanimeerd gesprek met onze chef vormgeving. Zij hebben dan ook een passie voor uitgeven gemeen; de burgemeester lanceerde twee jaar geleden zijn eigen spraakmakende publicatie: het 160 pagina’s tellende boek ’Langstraters’. Met foto’s van onder anderen Luuk Aarts.
Stacks Image 497